Hogyan vágjak bele?

Ahhoz, hogy egy igazán jó könnyűszerkezetes ház épüljön „csak” három dolog kell. Egy jó terv, minőségi anyagok és jó szakemberek. Lássuk hát, hogy zajlik egy építkezés a gondolat megszületésétől a kulcs átadásáig.

Tervezés

Cégünk állandó tervező partnerekkel dolgozik. Ők rendelkeznek a szerkezeteink ismeretével, a megrendelő kívánsága szerint szabják a házat a telek adottságaihoz, illetve az építtető életkörülményeihez.

Első körben egy tervezői adatközlőt küldünk, amit a megrendelő kitöltve visszaküld, erre kap egy tervezési árajánlatot, amit ha elfogad és befizeti az előleget megkezdődhet a tervezés.

Az E-naplóba feltöltendő tervek az alábbiakból állnak:

 • Építész terv-
 • Statikai terv-
 • Gépészeti terv-
 • Elektromos terv-
 • Energetikai leírás: A szakági tervekhez kötelező szakági művezetőket is megbízni a kivitelezés során! A tervezés és a szakági művezetők költsége nem számít bele a kivitelezés költségébe.

2019-október 24.-tól lakóépületek esetén nem kötelező, csak válaszható az E-napló vezetése, helyette az ÉTDR ( Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) működik. Ebbe kötelező az építkezés szándékát bejelenteni a módosított 155/2016.(VI.13.) Kormány rendelet szerint.

Természetesen vállalunk külsős tervező által készített építési tervvel is kivitelezést. Ekkor azonban egyeztetni kell a betervezett szerkezeteket a cégünk szerkezeteivel, és szükség esetén módosítani kell! Ehhez segítséget tudunk nyújtani a külsős tervező kollégának.

Harmadik lehetőség a már megépített házaink terveiből választhatnak leendő megrendelőink (adoptálás). Ekkor a tervezési költségek csökkennek kb. a felére, viszont kizárja a személyre, és a telekre szabás lehetőségét. Az adoptálást csak változatlan formában lehetséges, ha a terv bármely részén átalakítást kér a megrendelő, akkor új tervezésnek minősül. Ötleteknek, elgondolásoknak azonban kiváló lehet.

Az első elkészült alaprajz alapján elkészítjük az első árajánlatot a kivitelezésre vonatkozóan. Ha ez a megrendelőnk elképzeléseivel találkozik, akkor folytatódik a tervezés, elkészülnek a szakági tervek is és végső egyeztetés után feltöltésre kerülnek az E-naplóba.

Feltöltés után 15 nappal, ha az illetékes építési hatóság nem tesz bejegyzést a feltöltött tervekre, megkezdődhet a kivitelezés.

Az alábbi rétegrendek az alapár minimális műszaki tartalma, ezektől természetesen pozitív irányba el lehet térni. Erre egyedi árajánlatot adunk.

Műszaki tartalom

Alapozás

Saját földgépekkel rendelkezünk, így gyorsan és hatékonyan tudjuk a terepet előkészíteni, és az alapozási munkákat elvégezni. Sík terep esetén 40×80 cm alaptesteket ásunk, ebbe C25 minőségű beton kerül körbe vasalva a statikai terv szerint.

Az alapár 1 sor 20-as zsalukőt tartalmaz, erre 10 cm-es vasalt aljzatbeton C-25 minőségben. A ház kivitelezésének végső fázisában, az aljzatbetonra GV-40 nehézlemez vízszigetelés, erre 12 cm EPS-100 lépésálló hőszigetelés, PE-fólia, körbe 10×1 cm peremszigetelés, és 6 cm C-25-0,4 esztrich beton kerül és így zárja le a padló, beton rétegrendjét. U: 0,3 W/m²K

Fő és közfalak

A főfalak rétegrendje kívülről befelé: 10 cm EPS 80-as hőszigetelő rendszer, 1,5 mm fehér v. világos nemes vakolattal. -12 mm OSB 3-as lemezfedés, – 6x 14 cm KVH-(osztrák szerkezeti fa)- közötte 15 cm ISOVER Akuplat 16 kg/m3 testsűrűségű ásványgyapot hőszigetelés, – Masterplast hőtükrös párazáró fólia, – 3×5 cm szintező léc, – 15 mm tűzgátló gipszkarton, – glettelés, festés fehér v. világos színben. A főfalak hőátbocsájtási tényezője jobb, mint 0,19 W/m²K. Követelmény: 0,24 W/m²K

A közfalak a mi szerkezeteinkben általában nem teherhordóak.

Ezek:  6×8 cm KVH fenyő, – közötte 10 cm ISOVER Akuplat 16 kg/m³ testsűrűségű ásványgyapot hőszigetelés, – kétoldalt 12,5 mm tűzgátló gipszkarton – glettelés, festés fehér v. világos színben. A vizes helyiségekben a hidegburkolatok alá 3×5 cm szintezőléc kerül 40 cm tengelytávval. Erre tűzgátló-impregnált gipszkarton kerül.

Tetőszerkezet-födém

Szeglemezes, KVH-anyagból, CNC-számítógép vezérlésű, nagy pontosságú gépeken gyártott rácsos tartók. A szerkezethez külön statikai tervet biztosítunk. Ezek a tartók képezik a ház födém szerkezetét is, ezért nincs külön fejezete a födémnek. A szeglemezes tartók előnye az ár érték arány mellett, hogy a falakat csak függőlegesen terheli, nem akarja a főfalak felső részét „szétfeszíteni”, gyors és pontos. A födémet képező alsó 20 cm széles pallókra 10 cm párnafa kerül felszerelésre, így a födém hőszigetelő vastagsága 30 cm, ami U:0,15 W/m²K értéket biztosít. Az előírás U: 0,17 W/m²K

A külső oldalon Masterplast, Mastermax Top-3 180 g/m² páraáteresztő tetőfólia kerül, erre 5×5 cm ellenléc, majd 3×5 cm Bramac tető léc zárja a tetőszerkezetet. A héjalásra hornyolt égetett kerámia, vagy beton cserepet ajánlunk a kiegészítőkkel, de természetesen más tetőhéjalást is elkészítünk.

Bádogozás

Az alapkivitel horganyzott acéllemez 33-as rendszert tartalmaz, de más rendszert is felszerelünk megrendelőink kívánságára.

Ha a fenti anyagok beépülnek akkor a ház elérte a szerkezetkész állapotot. Jöjjenek hát a belső befejező szakipari munkák. Az alábbi kínálat 100 m² alapterületre, az alapárajánlat szerint készült, ettől eltérő anyagok is beépíthetőek, egyedi ajánlat alapján.

Külső nyílászárók:

Kömmerling típusú műanyag, három rétegű üvegezéssel U: 0,6 W/m²K, bukónyíló kivitelben.
Igény esetén természetesen kiváló minőségű fa nyílászárókat is beszerelünk, melyre külön árajánlatot adunk.

Belső ajtók:

Utólag szerelhető állítható tokos, minőségi ütés- és karcálló CPL beltéri ajtók

Villanyszerelés:

 • Fehér ASFORA szerelvénycsalád. Helyiségenként 1 db lámpa, 2 db dugalj
 • 1 db kapcsoló, a házon 2 db külső lámpa.
 • Ezeken felüli szerelvények kiépítési díja: 8.000.-Ft/kiállás+anyagdíj.
 • Kábelek: kettős szigetelésű MBCu. Vezeték. Riasztó és kommunikációs szerelés opcionális.
 • Napelem rendszer előkészítése.

Elektromos fűtés:

Fűtés: ADAX NEO norvég elektromos fűtő panelek.

Gépészet:

 • víz- csatorna rendszer alapszerelvényezés
 • gépészeti segédanyagok
 • szaniter áruk felszerelése
 • konyhában mosogató csaptelephez kiépített kiállás
 • mosógép csatlakozás

A szaniter árukat, és a bojlert nem tartalmazza az ár, a felszerelésüket viszont igen.

Hidegburkolás

A falakon 2,1 m magasságig: 3.000.-Ft/m² nettó anyagdíjig (segédanyagok, felület kiegyenlítő, ragasztó,vízszigetelés, hajlaterősítő szalag, fugázó anyag stb.) Az anyag és munkadíj nem tartalmaz bordűr felszerelést, esetleges lábazati csempézést. Ezek folyóméterben, utólagosan kerülnek elszámolásra.

A csempéket és járólapokat nem tartalmazza az ár, a felszerelésüket viszont igen.

Melegburkolás:

Az ajánlat a lamináltpadló árát nem, azonban a kiegészítőket és a felszerelésüket tartalmazza (alátét fólia, alátétlemez, szegőléc, kiegészítők).