Miért pont könnyűszerkezetes ház?

title-2

Mi az oka annak, hogy egyre elterjedtebb ez az építkezési mód? Ausztriában és Németországban már minden harmadik ház valamilyen könnyűszerkezetes technológiával készül. Valószínűleg tudnak valamit, ami itthon még nem eléggé ismert. Mik ezek a tényezők?

Környezet tudatosság

A faszerkezetes házak alkotóelemeiből jelentős tétel a kiváló minőségű import szerkezeti fa, a KVH.( Konstruktionvollholz) Ez egy egalizált, hossztoldott, műszárított fenyő fűrészáru.

A fa mint alapanyag, élete során nagyságrendekkel több széndioxidot köt meg és alakít át tiszta oxigénné, mint amennyi széndioxid a feldolgozása során keletkezik. Ezzel is hozzájárul a Földünk légkörének tisztulásához, és az üvegház hatás csökkentéséhez. Az így készült épületek energia igénye a működtetés során kevesebb energiát igényel a hagyományos építésűekkel szemben. Mivel a falak egyben a szerkezeti merevség mellett a hőszigetelést is magukba hordozzák, a ház alapterületére vetítve sokkal kedvezőbbek a hasznos alapterület veszteségei. Egy 90 m² hasznos alapterületű ház megépítése, már 105-110 m² bruttó alapterülettel elérhető. A faszerkezet és a hőszigetelések miatt a ház höhídmentes, így a belső felületeken a penészesedés nem jelenik meg.

Gyorsaság

Az előre gyártott panelekből, és szeglemezes tető elemekből három nap alatt felépíthető egy 100 m² alapterületű családi ház, és további öt-nyolc nap szükséges csak ahhoz, hogy szerkezetkész állapotig eljusson a kivitelezés. A külső homlokzati hőszigetelő rendszer, vagy gerendaház megjelenésű faburkolat felszerelése, valamint a belső befejező szakipari munkák további harminc-negyven munkanap alatt elkészülhetnek. Így egy ekkora családi ház kulcsrakész kivitelezés akár ötven munkanap alatt megvalósítható.

Kiszámíthatóság

Házaink gyártmányterv alapján készülnek, amely alapján pontosan kiszámítható a felhasznált anyagok mennyisége. A megrendelőinknek kiadott árajánlat anyag árai a mennyiség miatt nem változnak ! Ezen felül, mivel szárazépítészetről van szó, egész évben folyamatosan gyártjuk és építjük házainkat. A téli időszakban csak az alapozás és a külső homlokzati nemes vakolat felvitele fagyveszélyes.

Energia felhasználás

2018- tól az új építésű családi házaknak szigorú hőátbocsájtási tényezőknek kell megfelelniük. Ennek a törekvésnek a célja, hogy a lakóházak közel nulla energia bevitelűek legyenek. Ehhez meghatározták a határoló szerkezetek hőszigetelést ami : Külső falak U: 0.24W/m²K, Födém U: 0.17 W/m²K, Padló U : 0,3 W/m²K

Házaink minimális műszaki tartalma már ezekkel az értékekkel kerül beárazásra.

Az új építésű családi házakat a kivitelezés végén energia tanúsítvánnyal kell ellátni, amely hasonlóan a műszaki cikkekhez, mint pl.hűtógép az energia felhasználás hatékonyságát jelöli két azonos betűvel. Az „ AA” a legjobb és megy fel ABC sorrendben egészen a „GG” besorolásig amelyik a legrosszabb.Azonban akármilyen kiváló is a határoló szerkezetek hőátbocsájtási tényezője, ha nem alkalmaz megújuló energia forrást, nem kaphat AA minősítést! Házainkhoz elsősorban az elektromos fűtést (ADAX norvég panelek) és opcionálisan az ezt ellátó napelemrendszereket ajánljuk. Már öt házból négyet elektromos fűtéssel rendelnek meg! Az elektromos fűtés és a gáz-központi fűtés közötti beruházási költség különbsége egy családi ház esetén 2.0-2.5 millió Ft körül van az elektromos fűtés javára. Egy családi ház komplett napelemrendszer (ULICA SOLAR) kiépítése(6-8 kW) 2.1-2.8 millió Ft körül mozog a 2021.első felében, és valószínűleg további árcsökkenés várható. Ebből látszik, hogy a gáz-központi fűtés többletköltségét, ha napelem rendszerre fordítjuk, szinte a beruházási többletköltségből megoldható a napelemrendszer kiépítése. Ettől a pillanattól fogva nem kell gáz és villanyszámlát fizetnie, ami jelentős megtakarítást eredményez!

Végezetül még egy jelentős érv a könnyűszerkezetes házak mellett:
Én 1997 óta lakom könnyűszerkezetes házban, és soha nem költöznék hagyományos kőházba 🙂